Jak przewozić pieczywo oraz wyroby cukiernicze?

Jednym z najważniejszych elementów w branży spożywczej jest transport towaru. Aspekt ten jest ważny zarówno w przypadku żywności, która jest szczelnie zapakowana (kawa, herbata, cukierki), produktów w szklanych opakowaniach czy warzyw i owoców. Jednak jak powinien wyglądać transport pieczywa oraz wyrobów cukierniczych?


Ekspedycja

Ekspedycją nazywane jest pomieszczenie, w którym dokonywane są wszystkie procesy związane z przygotowaniem pieczywa oraz innych wyrobów cukierniczych do wysyłki. Zazwyczaj wygląda to w ten sposób, że świeżo upieczone pieczywo przekładane jest w odpowiedni sposób do pojemników/skrzynek i następnie pozostawiane do wystygnięcia. Proces ten może być również odwrócony: najpierw wszystkie wyroby trafiają na wózki, gdzie przebywają określony okres czasu po wyjęciu z pieca i dopiero potem przekładane są do skrzynek. Niezależenie od tego jaka metoda została zastosowana w danej piekarni, istotnym ogniwem będą skrzynki do których zapakujemy żywność.

Pojemniki do transportu

Do obowiązków piekarni należy zapewnienie odpowiednich warunków transportu, w tym opakowania. Pieczywo najczęściej przewożone jest w pojemnikach z tworzywa sztucznego lub w drucianych skrzyniach/koszach, których jedynym przeznaczeniem jest przewóz wyrobów piekarniczych. Jedną z podstawowych zasad podczas przewożenia takich produktów żywnościowych jest to, że nie może zmienić się jakość artykułów, o czym mówi Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Dlatego tak ważny jest wybór odpowiednich skrzynek, które oprócz tego, że będą dopuszczone do kontaktu z żywnością, to zapewnią bezpieczeństwo towaru podczas jego transportu. Dobrym przykładem są tu skrzynki ERG System do pieczywa oraz wyrobów cukierniczych, ponieważ wykonane są z atestowanych surowców. Na zdjęciu można zobaczyć skrzynkę służącą do przewozu chleba oraz bułek, do której dodatkowo można dołączyć przegrody.


żółta skrzynka transportowa

Transport

Sam transport pieczywa musi odbywać się w samochodach, które konstrukcyjnie przeznaczone są tylko i wyłącznie do jego przewozu. To specjalistyczne pojazdy, które posiadają zabudowaną skrzynię oraz boczny załadunek. Co ważne, osoby, które zajmują się ładunkiem nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z procesem produkcyjnym i piekarzami/cukiernikami. Właśnie dlatego tworzy się w zakładach piekarniczych osobne pomieszczenie służące do ekspedycji. I tak jak w przypadku innych towarów – prowadzi się ewidencję pieczywa przekazywanego do transportu.


Zachowanie wszelkich norm i standardów jest kluczową kwestią podczas przewozu pieczywa i wyrobów cukierniczych. Jeśli właściciel piekarni nie zadba o przestrzeganie tych zasad, to w przypadku kontroli narażony jest na bardzo duże straty finansowe. Dodatkowo, jeśli podczas przewozu nasze produkty ulegną jakiemukolwiek zniszczeniu lub będą transportowane bez zachowania niezbędnych warunków, to nie mogą trafić do sprzedaży, co generuje kolejne straty. I każdy z tych czynników, czyli ekspedycja, opakowania/skrzynki oraz sam transport, jest równie ważny.

Podobne