Z czym podawać rybę? Ciekawe przepisy na obiad

Ryby. Koszmar dzieciństwa. W każdy piątek obowiązkowo danie rybne. Kiedyś z przymusu, teraz z przyjemności. Niezrozumiałe jest to, dlaczego dzieci nie przepadają za rybami. Może właśnie dlatego, że kiedyś były do nich zmuszane lub nikt nie nauczył ich jak te ryby jeść? A może boją się ości? Dziś ryby są coraz bardziej modne, zwłaszcza łosoś. Pytanie tylko z czym te ryby jeść, żeby nie zabić ich smaku?

Jakie dodatki pasują do ryby?

Tutaj odpowiedź jest prosta i nie mamy jakiegoś dużego wyboru. Do ryby najlepiej pasuje ryż, chociaż można ją też jeść z ziemniakami, frytkami czy chlebem. Najważniejszy jest jednak pomysł na danie z rybą.

Pomysł na smaczną rybę z piekarnika

Czyli zrywamy z klasyką. Taka zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Potrzebne będą do tego: 2 woreczki brązowego ryżu, filet z morszczuka (500g), ser żółty (150g), 1 słoik krojonych pomidorów, słodka papryka, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb i sól ziołowa.

Rybę oczywiście wcześniej przyprawiamy i odstawiamy do lodówki, żeby nabrała właściwego aromatu. Ryż cierpliwie gotujemy, a w tym czasie natłuszczamy naczynie, w którym będziemy piec. Ryż wysypujemy na spód naczynia. Rybę podsmażamy z obu stron i układamy ją na ryżu. Całość zalewamy pomidorami i posypujemy startym żółtym serem oraz słodką papryką. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200 stopni przez 30 minut.

Ryba z placuszkami ziemniaczanymi

Przepis na placuszki ziemniaczane z łososiem

To już danie bardziej skomplikowane niż zapiekanka. Potrzebujemy do tego: ziemniaki (1kg), marchewki (2), jajka (2), mąkę pszenną (6 łyżek), sól morską, pieprz. A ponadto: łosoś wędzony (200g), por (tylko biała część), posiekany koperek (2 łyżeczki), sok z pomarańczy (3 łyżeczki), oliwa z oliwek (1 łyżeczka) oraz czerwone cebule (2), jogurt naturalny (250ml), starty imbir (2 łyżeczki), sok z cytryny (2 łyżeczki) i olej do smażenia.

Najpierw musimy zrobić pastę. Drobno siekamy łososia, pora, dodajemy koperek, wlewamy sok z pomarańczy, oliwę, dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Czas na zrobienie sosu. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy do niego imbir i sok z cytryny i gotowe.

Teraz placki. Siekamy drobno cebule. Ziemniaki, marchewki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Pozostało nam już tylko usmażenie placków. Gdy już będą gotowe przekładamy je schłodzoną pastą łososiową i polewamy sosem. Obiad gotowy 🙂

Sposób na rybę duszoną w kiszonej kapuście

Czyli wreszcie coś, co jest dietetyczne. O tak zaskakującym połączeniu mało kto słyszał. Gwarantuję jednak, że warto zaryzykować. Co do tego potrzebujemy? Cebulę (1), kapustę kiszoną (580g), sklarowane masło (1 łyżka), jagody jałowca (4), goździki (2), liść laurowy, białe wino (100ml), bulion (50ml), filet z łososia (300g), mleko (150ml) i gałązki tymianku (7).

Możemy przystąpić do pracy. Najpierw odcedzamy kapustę i kroimy cebulę. Roztapiamy masło, dodajemy do niego cebulę, kapustę i doprawiamy. Wlewamy białe wino i bulion i tak gotujemy całość przez 15 minut. Łososia przyprawiamy, kładziemy na kapuście i tak dusimy go do 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy rybę, porcjujemy i podajemy razem z kapustą. Całość możemy doprawić dodatkowo tymiankiem. Smacznego!

Podobne

3 komentarze

  1. Lidia
    5 października 2016 at 10:42 Odpowiedz

    Chyba spróbuję zrobić jutro na obiad tę kapustę kiszoną z rybą. Brzmi to wszystko bardzo smakowicie. Przepis wydaje sie bardzo prosty.

  2. Mulanka
    29 listopada 2016 at 09:28 Odpowiedz

    Ciekawe połączenia, nie znałam takich.

  3. B.
    18 stycznia 2021 at 05:28 Odpowiedz

    Ryby nie wolno łączyć z kapustą, ponieważ zaburza to przyswajanie jodu

dodaj komentarz