Każdy z nas raz na jakiś czas poszukuje urozmaicenia codziennych dań. Nawet bowiem najpyszniejsze dania wcześniej czy później po prostu się znudzą… Stagnacja w kuchni nie jest niczym dobrym, bo odbiera tę niezwykłą radość, jaka płynie z gotowania, i doprowadza do zaprzestania eksperymentów kulinarnych. Jeśli czujesz, że to właśnie ten czas, nie daj się rutynie! Śmiało odkrywaj nowe smaki – spraw, by na powrót przyrządzanie posiłków stało się Twoją pasją i źródłem niewyczerpanej satysfakcji. Jeśli właśnie stoisz przed poważnym wyzwaniem, jakim jest przygotowanie menu na rodzinny obiad czy na spotkanie w gronie przyjaciół, tym lepiej. Do dzieła!
Nie tylko smak…
Ty także „łapiesz się” na tym, że bardzo często oceniasz dania w kategorii „smakuje” lub „nie smakuje”? Chyba zdecydowana większość ludzi właśnie tak robi. To oczywiście zupełnie naturalne, ale prawda jest taka, że nasz zmysł smaku ściśle współpracuje ze zmysłami węchu i wzroku. Co to oznacza w praktyce? Otóż to, że jeśli coś nie pachnie w naszej ocenie zbyt dobrze, zazwyczaj nie ma też szans zyskać uznania naszych kubków smakowych. Częstokroć już sam zapach decyduje o tym, że zdecydowanie rezygnujemy z próby skosztowania danej potrawy.
Ale równie ważne są wrażenia wizualne. Co ciekawe, jesteśmy w stanie zaryzykować skosztowanie czegoś, co na przykład wygląda kusząco, choć pachnie raczej przeciętnie, i jednocześnie wielu z nas nie skusi się na zjedzenie dania nawet pięknie pachnącego, ale wyglądającego co najmniej podejrzanie, nieświeżo czy po prostu brzydko…
Jaki płynie z tego wniosek? Jeśli chcesz osiągnąć kulinarny sukces, przygotowując dania, musisz pamiętać nie tylko o tym, by były smaczne, ale jednocześnie pięknie pachniały i równie dobrze prezentowały się pod względem wizualnym.
Mieszanka smaków i kultur
Jeśli chcesz osiągnąć efekt 3 w 1, czyli efekt doskonałego smaku, zapachu i wyglądu, śmiało sięgaj po niebanalne przepisy łączące w sobie wszystko to, co najlepsze z różnych kuchni świata. Bardzo ciekawą propozycją w tym względzie są np. jadalne miseczki z mięsem (prosty i zadziwiająco smaczny przepis znajdziesz tutaj: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,2159,name,jadalne-miseczki-z-mielonym-miesem). To rewelacyjne danie, którym na pewno zaskoczysz swoich domowników przy kolejnym obiedzie, gdy po raz kolejny będą spodziewać się pomidorowej z ryżem lub standardowego schabowego. Przedstawia się ono tak intrygująco, że śmiało możesz po nie sięgnąć także wtedy, gdy planujesz np. przyjęcie dla rodziny i przyjaciół.
Co powoduje, że potrawa ta jest tak wyjątkowa? Oczywiście odpowiednio dobrane składniki. Słynna pasta Ajvar, wyrazista feta, pożywna cukinia, aromatyczna cebula i piada, która w tym przypadku pełni rolę „jadalnej miseczki”. Fuzja bałkańskiej pasty z plackiem piada, który jest typowo włoskim przysmakiem, jest wyjątkowo udana. Do tego rzecz jasna mięso mielone, które jest na tyle „uniwersalne”, że uwielbiają je niemal wszyscy.
Pomimo tego, że danie prezentuje się świetnie i równie fantastycznie smakuje, tak naprawdę składa się z zaledwie kilku składników. Jak to możliwe? Pamiętaj o tym, że niejednokrotnie sekret tkwi właśnie w prostocie. Aby było zjawiskowo i smacznie, wcale nie musi być dużo, drogo, pracochłonnie i czasochłonnie! Jadalne miseczki są tego najlepszym przykładem. Niech Cię to zainspiruje do poszukiwania wielu innych przepisów, które podbiją serca Twoich gości i domowników. Odkryj na nowo radość i satysfakcję z gotowania!