Co zrobić z jagód? Pomysły na dania i przetwory z jagód

Lato to nie tylko słoneczna pogoda za oknem i wysokie temperatury. To również sezon na pyszne owoce i warzywa. Jednymi z nich są jagody. Małe, ciemnofioletowe kuleczki, których smak podbije nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. Jagody są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Świetnie wpływają na nasz układ pokarmowy i, co pokazują niektóre badania, wzmacniają nasz wzrok. Co można z nich przyrządzić? Oto kilka pomysłów na pyszne dania z jagodami. Wypróbuj je już dziś!

Koktajl jagodowy – zastrzyk energii na cały dzień!

Nigdy nie masz czasu na przygotowanie śniadania? Od dzisiaj to już nie będzie twoim problemem! Przedstawiamy Ci sposób na proste i szybkie pożywne śniadanie!
Do jego wykonania potrzeba ci jedynie: ¾ szklanki jagód, ½ szklanki mleka, 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego lub kefiru, łyżeczkę cukru.

Jagody dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Następnie zmiksuj je z mlekiem
i jogurtem. Dosłódź do smaku. Koktajl najlepiej wypić od razu po przygotowaniu.
W upalne dni możesz wstawić go przed podaniem na chwilę do lodówki lub dodać do niego odrobinę pokruszonego lodu.

koktajl jagodowy

Szukasz sposobu na smaczny i zdrowy obiad? Wybierz pierogi z jagodami!

Tak wiemy, ich przygotowanie jest czasochłonne, ale umówmy się. Nic nie przebije porcji świeżo ugotowanych jagodowych pierogów polanych śmietaną. Więc może poświęcisz chwilę na ich przygotowanie? Jeśli tak, to potrzebne ci do tego będą:
2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju, szklanka ciepłej wody, ½ kg jagód,
4 łyżki cukru.

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól i olej. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając do niego ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj około 15 minut, aż będzie elastyczne. Podziel je na 2 części i z każdą z nich rozwałkuj na placki.

Jagody dokładnie umyj, przesyp do miseczki i posłódź. Małą szklanką wytnij kółeczka z ciasta. Na środek każdego krążka ponakładaj jagody, złóż je na pół i dokładnie pozlepiaj ze sobą brzegi. Pierogi gotuj do miękkości, w osolonej wodzie.

Zdrowy deser – to w ogóle możliwe? Tak, jeśli wybierzesz muffinki z jagodami!

Te pyszne małe babeczki są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujesz do nich jedynie: 200g mąki pszennej, 150g cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75ml oleju roślinnego, 1 jajko, 75ml mleka oraz 150g świeżych jagód. Do zrobienia kruszonki przygotuj: 50g mąki pszennej, 100g cukru, 50g masła,
1 ½ łyżeczki cynamonu.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Foremki do muffinek natłuść lub wyłóż papilotkami. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce połącz ze sobą płynne składniki: jajka, mleko i olej.

Dodaj je do suchych produktów i całość wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jagody posyp odrobiną mąki. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Napełnij masą foremki zostawiając trochę miejsca na kruszonkę.

Za pomocą widelca połącz ze sobą cukier, mąkę, masło i cynamon. Posyp kruszonką wierzch muffinów. Piecz przez około 20-25 minut. Gotowe muffiny wyjmij z piekarnika
i pozostaw do ostygnięcia.

muffiny jagodowe

Jagody z cynamonem – szybki sposób na domowe przetwory

Oto szybki i prosty przepis na domowe przetwory z jagód. Potrzebujesz: 250g jagód,
1 płaską łyżeczkę cynamonu, 4 sztuki goździków, około 6-7 łyżek cukru.

Jagody obtocz w cukrze, dodaj do nich cynamon i goździki. Tak przygotowane owoce zostaw na 3 dni w lodówce. Przez ten czas owoce puszczą soki. Tak przygotowane przetwory możesz jeść od razu lub zostawić je na zimę. Wtedy jednak, zanim wylądują w spiżarni, muisisz je pasteryzować przez około 10 minut w gorącej wodzie.

2 komentarze

  1. zuber
    28 września 2016 at 10:54 Odpowiedz

    Bułka z jagodami, taka od babci z przed lat i zimne mleko. Nie ma już takich smakołyków. Z jagodami jedliśmy też kluski domowej roboty ze smietaną, owocami i cukrem…ach te lata 🙂

  2. blueberry
    6 października 2016 at 10:58 Odpowiedz

    Uwielbiam jagody! Zwłaszcza te z krzaczka w lesie. Moja babcia też piekła jagodzianki. Oprócz tego moje ukochane – pierogi z jagodami, polane śmietaną i posypane cukrem. Pychota!

dodaj komentarz