Co zrobić na urodziny? Pomysły na przekąski i słodycze na przyjęcie urodzinowe

Chcesz zorganizować przyjęcie urodzinowe i nie masz pomysłu na to, co podać gościom? Rozpaczliwie przeglądasz internet w poszukiwaniu przepisów, które zachwycą każdego i nadal nie wiesz na co się zdecydować? Nie przejmuj się! Przecież masz nas! Swój prywatny oddział do zadań specjalnych! Eleganckie przyjęcie w kilka minut? Dla nas to nie jest żaden problem! Oto kilka pomysłów na smaczne i szybkie dania na przyjęcie. Zapoznaj się z nimi już dziś!

Zapiekana cukinia

Na każdym przyjęciu powinno znaleźć się jakieś ciepłe danie. A to jest nie tylko smaczne, ale również szybkie i proste w przygotowaniu. Potrzebujesz do niego jedynie 4 małych cukinii, 2 ząbków czosnku, świeżego lub suszonego oregano, świeżej bazylii, 2 pomidorów, 2 kulek mozzarelli, soli, pieprzu i oliwy z oliwek.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Cukinie przetnij na pół i wydrąż nasiona. Dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem, oprósz suszonym oregano i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.

Na upieczonej cukinii ułóż pomidora, i mozzarellę. Całość dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, aż ser się dobrze roztopi. Gotowe danie skrop oliwą i posyp świeżą bazylią.

Sałatka capresse

To najsłynniejsza i najprostsza sałatka na świecie. Stanowi sztandarowe danie kuchni włoskiej. Aby ją przygotować weź 2 kulki mozzarelli, 3 duże pomidory, garść świeżej bazylii, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

Pomidory umyj i pokrój w dość grube plastry. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na plastry o tej samej grubości co plastry pomidora.

Na talerzu układaj na przemian plastry sera i plastry pomidora, lekko zakładając jeden na drugi, aby powstał wianuszek. Całość posyp posiekaną, świeżą bazylią. Oprósz solą i pieprzem. Na koniec skrop obficie oliwą z oliwek. Podawaj od razu.

sałatka caprese

Melon w szynce parmeńskiej

Aby przygotować tę przekąskę potrzebujesz 1 dojrzałego melona, kilku plastrów szynki parmeńskiej, liści szpinaku, 3 łyżek octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy z oliwek, soli
i pieprzu.

Melona obierz, pokrój na cząstki i dokładnie oczyść z nasion. Szpinak umyj, osusz i rozłóż na talerzu. Każdą cząstkę melona owiń plasterkiem szynki parmeńskiej i rozłóż na szpinaku. Wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i dopraw go solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej kawałki melona i od razu podawaj.

Słodkie kieszonki z ciasta francuskiego

Do stworzenia tego jakże pysznego i prostego deseru potrzebujesz opakowania ciasta francuskiego, 3 sztuk jabłek, łyżki cynamonu, dużego opakowania cukru wanilinowego, jednego białka i cukru pudru.

Gotowe ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój na równe kwadraty. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Na każdy kawałek ciasta francuskiego nałóż cząstkę jabłka, oprósz go cynamonem i cukrem wanilinowym. Brzegi ciasta francuskiego posmaruj białkiem i złóż je ze sobą w taki sposób, aby tworzyły kopertę.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włóż jabłkowe koperty i piecz je przez około 15-20minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu i wystygnięciu ciastka posyp cukrem pudrem.

ciastka z jabłkami

Churros

Najsłynniejsze danie kuchni meksykańskiej. Ich smak zachwyci każdego, a, co najważniejsze, ich przygotowanie jest bardzo proste. Aby zrobić tą niezwykłą słodką przekąskę potrzebujesz jedynie 500 ml wody, 100 g masła, 400 g mąki pszennej, 4 łyżek cukru trzcinowego, 1 łyżeczki cynamonu, 4 jaj, szczypty soli, oleju do smażenia oraz drobnego cukru brązowego, łyżki cynamonu i roztopionej gorącej czekolady.

Do rondelka wlej wodę, dodaj masło, szczyptę soli i cukier. Całość podgrzewaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień pod rondelkiem i wsyp do niego mąkę wymieszaną wcześniej z cynamonem. Ciasto wyrabiaj drewnianą łyżką, aż składniki ładnie się ze sobą połączą, a ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.

Do zimnego ciasta dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując, aż uzyskasz zwarte ale lżejsze ciasto, gładkie ciasto. Przełóż je do rękawa cukierniczego. Rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni. Na gorący olej wyciskaj podłużne pączki i smaż je około 3 minuty z każdej strony. Usmażone ciastka odsącz z nadmiaru tłuszczu
i jeszcze gorące obtocz w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Churros podawaj z kubkiem gorącej, roztopionej czekolady.

dodaj komentarz