Babaco, owoc lulo…, czyli 6 owoców, o których nie miałeś pojęcia

W Ekwadorze znajdziecie różne owocowe twory, o których nie mieliście pojęcia. Duża część tych owoców jest prawdziwą zagadką, wyglądają ja ogórki, smakują jak melony, istne szaleństwo!

1. Owoc z kosmosu, czyli Babaco

Oto sprawca dzisiejszego artykułu. Swoim wyglądem namieszał nam w głowie. Na pierwszy rzut oka wygląda jak ogórek, o osobliwym kształcie, przypominającym gwiazdę. Jak myślicie, jak smakuje? Jeśli zgadywaliście, że jak ogórek, to nic bardziej mylnego. Babaco to owoc z drzewa Carica pentagona z rodziny melonowcowatych. Jest samoistnie powstałą krzyżówką drzewa papai i toronche. Uważany za owoc młodości, ponieważ posiada właściwości antyoksydacyjne i zawiera witaminę A, C i E, które przyczyniają się do poprawy naszej skóry.

2. Smoczy owoc Pitaja

To owoc kaktusa, występuje w dwóch odmianach: żółtej i czerwonej. Charakterystyczny jest biały miąższ, w smaku jest słodki i soczysty. Odmiana żółta jest wyczuwalnie słodsza od czerwonej, ale oba są tak samo smaczne. Idealnie sprawdzi się w domowych koktajlach, jeśli będziecie mieli okazję go kupić — nie wahajcie się. Jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w witaminę A i witaminy z grupy B.

3. Tomate de árbol inaczej Cyfomandra grubolistna

Daleki kuzyn naszego polskiego pomidora z tą różnicą, że rośnie na drzewie. Najpopularniejsza odmiana ma kolor czerwony, ale można także spotkać pomidory w kolorze pomarańczowym i żółtym. Jeśli lubicie pomidory czekoladowe inaczej kumato, to te także przypadną wam do gustu. Smakują bardzo podobnie, są tylko delikatniejsze w smaku. W Ekwadorze owoc wykorzystywany jest zarówno w sałatkach warzywnych jak i owocowych, często zdobi kanapki. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak magnez, fosfor, żelazo, wapń.

4. Psianka Lulo

Inaczej zwana Naranjilla to okrągła pomarańczowa jagoda, w środku pełna jest zielonego miąższu. Smakowo zbliżona jest do kiwi lub kwaśnej pomarańczy. Teraz już wiecie, co to za owoc, miejmy nadzieję, że kiedyś będzie można jej skosztować w Polsce. Roślina Lulo jest bardzo podatna na choroby, nie jest więc uprawiana na szeroką skalę. Owoce Psianki zawierają w sobie dużo błonnika, wapnia oraz witaminy A, B1, B2 i B3.

5. Tuna

Niech znawcy angielskiego zwolnią, to nie jest tuńczyk, a opuncja z rodziny kaktusowatych. W Polsce znana jest po nazwą figi indyjskiej, mimo że tak naprawdę pochodzi z Meksyku. Jest błędnie nazywana, prawdopodobnie dlatego, że do Polski przywitała za sprawą Krzysztofa Kolumba. Tuna jest koloru zielonego, można spotkać też odmiany żółte i czerwone. W środku znajduje się charakterystyczny złoty miąższ. Owoc jest bogaty w potas, wapń, żelazo i fosfor, zawiera także dużo witaminy C.

6. Rambutan

Niech was nie zwiedzie wygląd tego czerwonego owocu. Z wyglądu przypomina, znane w Polsce lychee, choć podobne w smaku, to nie są tym samym. Smakiem można porównać go do śliwki. Owoc zamknięty jest z pozoru w kolczastej osłonie, w rzeczywistości nie są one jednak ostre. Rambutan, znany inaczej Jagodzianem jest tak wszechobecny w Ekwadorze, jak u nas jabłka. Zawiera wiele cennych witamin takich jak mangan, wapń, magnez.

Podobne