Uzdatnianie wody – urządzenia i narzędzia, rozwiązania uzdatniania wody w domu i przemyśle

Woda – wszyscy jej potrzebujemy i to każdego dnia. Żyjemy w czasach, gdy mamy ją na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko odkręcić kurek. Problem w tym, że dostarczana nam woda nie zawsze jest wolna od zanieczyszczeń. Te jednak możemy usunąć sami, dzięki stacjom i systemom uzdatniania wody. A w jaki sposób się to odbywa?

Dlaczego warto uzdatniać wodę?

Jakość wody, zarówno tej używanej w przemyśle, jak i tej, z której korzystamy codziennie w naszych domach, często niestety pozostawia wiele do życzenia – mogą w niej znajdować się niekorzystne dla nas związki chemiczne, bakterie, glony, czy po prostu zanieczyszczenia. A przecież to, jakiej wody używamy, jest sprawą najwyższej wagi. Właśnie dlatego stosuje się rozmaite środki zaradcze – stacje uzdatniania wody są już szeroko stosowane w przemyśle, a i w naszych domach możemy wdrażać różne systemy, by poprawić jej jakość.

Dopiero po takim uzdatnieniu woda w pełni nadaje się do spożycia. W takim wypadku nie tylko staje się ona zdrowsza – uzdatnianie wody poprawia też jej smak, a ponadto możemy też pozbyć się przykrego zapachu chloru.

Zmiękczanie

Nie zawsze jednak chodzi o walory spożywcze – kiedy indziej zależy nam po prostu na tym, aby woda była bardziej zdatna do wykorzystania przemysłowego. Nieraz mamy do czynienia z twardą wodą. Powoduje ona gromadzenie się kamienia w urządzeniach takich jak pralka czy czajnik, co w skrajnych wypadkach może doprowadzić do ich uszkodzenia. Twarda woda nieraz też przyczynia się do niszczenia armatury łazienkowej i instalacji grzewczych. Nierzadko też jest powodem zarastania rur.

Jeśli zastosujemy system zmiękczający, skończą się nasze problemy z kamieniem, a to wiąże się ze znacznymi oszczędnościami, bowiem nawet kamienny osad o grubości zaledwie milimetra sprawia, że zużycie energii wzrasta o dziesięć procent. Oszczędność wypływa też stąd, że przy miękkiej wodzie zużyjemy mniej mydła, detergentów i ogólnie środków piorących.

To nie koniec korzyści – nie uświadczymy też już więcej zacieków i wapiennych osadów na wannie, kabinie prysznicowej czy glazurze. I wreszcie, różnicę odczujemy też na własnej skórze i to dosłownie. Twarda woda pozostawia na niej wrażenie szorstkości i suchości. Cierpią również włosy, które stają się łamliwe i trudniej je rozczesać. Po zmiękczeniu wody pozbędziemy się kłopotów tego typu.

mycie rąk

Wymiana jonów

Ten proces uzdatniania również pozwala zmiękczyć wodę. Powszechnie stosowanymi do tego celu urządzeniami są zmiękczacze z żywicą jonowymienną. Proces odbywa się na zasadzie wymiany jonowej – niepożądane kationy wapnia i magnezu są zastępowane przez obojętne jony sodu.

Odżelazianie i odmanganianie

Ta metoda uzdatniania polega na tym, że z wody usuwa się, odpowiednio, nadmiar żelaza czy manganu. Efekt ten osiąga się poprzez napowietrzanie, które pozwala związać związki owych metali w formy nierozpuszczalne lub trudno rozpuszczalne w wodzie.

Czemu ma służyć ten proces? Otóż woda ze zbyt dużą zawartością żelaza lub manganu ma nieprzyjemny, metaliczny posmak, a poza tym niezbyt ładnie pachnie. Na praniu mogą pojawić się żółte plamy, a na łazienkowej ceramice zacieki. Odżelazianie i odmanganianie pozwala oczywiście pozbyć się wszystkich tych problemów.

Dezynfekcja

Dezynfekcja pozwala pozbyć się z wody szkodliwych czynników organicznych, takich jak bakterie czy drobnoustroje. Woda jest środowiskiem rozwoju wielu chorobotwórczych organizmów – właśnie dlatego przecież gotujemy ją przed wypiciem.

Do dezynfekcji wody oprócz wysokiej temperatury stosuje się też środki chemiczne. Coraz powszechniejsze zastosowanie znajdują też lampy UV. Sterylizacja ultrafioletem z wielu przyczyn jest korzystniejszą metodą niż na przykład chlorowanie.

woda z kranu

Filtracja

W tej metodzie, zwanej inaczej sączeniem, przy użyciu aparatów zaopatrzonych w filtry, czyli specjalne porowate przegrody, oddziela się w sposób mechaniczny od wody ciała stałe, co pozwala na usunięcie poważniejszych zanieczyszczeń. Szczególnie polecane do użytkowania w domu są filtry węglowe, dzięki którym możemy usunąć z wody chlor, pestycydy, fenole i rozmaite związki organiczne. W przemyśle stosuje się też powszechnie systemy filtracji piaskowej.

Odwrócona osmoza

A oto i najdoskonalszy spośród wszystkich obecnie dostępnych sposobów filtracji. To właśnie tę metodę najpowszechniej stosuje się w przypadku dostępnej w sprzedaży wody butelkowanej. Filtracja odbywa się tu za pomocą membrany osmotycznej o nieprawdopodobnie małych otworach (0,0005 mikrona). Taki filtr zatrzymuje nie tylko większe zanieczyszczenia, ale nawet bakterie i wirusy.

Podobne