Jak zrobić biszkopt? Prosty przepis na biszkopt

Lekki, puszysty, rozpływający się w ustach biszkopt to podstawa wielu niesamowitych tortów i ciast. Jednak stworzenie biszkoptu idealnego udaje się jedynie nielicznym adeptom sztuki kulinarnej. Od dzisiaj Ty również możesz dołączyć do ich grona! Jak przygotować wyśmienite ciasto, które zachwyci każdego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule!

1. Jak upiec biszkopt idealny? 10 porad dla początkujących kucharzy

★ Dopilnuj aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę
Wtedy najlepiej się ze sobą połączą i uzyskasz puszyste i lekkie ciasto. Wyjątkiem są tu jedynie białka, które lepiej i szybciej ubiją się na puszystą pianę jeśli je wcześniej schłodzisz w lodówce.

★ Pamiętaj aby dodać do ubijanych białek szczyptę soli.
Pianę bij w suchej, całkowicie czystej, plastikowej bądź szklanej misce, uważając aby nie dostała się do niej nawet odrobina wody czy tłuszczu. Zacznij ubijać na najniższych obrotach miksera i stopniowo zwiększaj je do najwyższego stopnia. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty na średnie.

★ Każde żółtko łącz z ubitą pianą osobno
Zajmie Ci to trochę więcej czasu ale za to efekt końcowy będzie powalający. Żółtka dodawane po kolei i delikatnie łączone z puszystą pianą za pomocą łyżki, zapobiegną usunięciu powietrza z masy. Dzięki temu ciasto będzie puszyste.

torcik-biszkoptowy

★ Sypkie składniki dodawaj partiami
Tylko tak zachowasz lekkość i puszystość ciasta. Jeśli dodasz wszystkie składniki naraz, piana pod wpływem ciężaru opadnie i w konsekwencji biszkopt nie wyrośnie. Pamiętaj również o przesianiu mąki przed dodaniem jej do ciasta.

★ Miksera używaj tylko na początku
Mikserem ubij jedynie pianę i połącz żółtka z cukrem. Po zakończeniu tego etapu, odstaw ciężki sprzęt, a resztę składników delikatnie wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.

★ Dobrze odmierz składniki
Jeśli nieodpowiednio dobierzesz ilość mąki w stosunku do ilości jajek czy cukru nie masz co liczyć na kulinarny sukces. Jak więc upiec dobry biszkopt jeśli nie możesz pochwalić się precyzją laboranta? Jeśli chcesz osiągnąć sukces zastosuj bardzo prostą zasadę, która głosi, że na każde dodane do ciasta jajko, przypada jedna łyżka cukru i jedna łyżka mąki. Ponoć jeszcze nigdy nikogo nie zawiodła.

★ Formę do wypieku ciasta wyłóż papierem do pieczenia tylko na dnie!
Unikaj również smarowania tortownicy tłuszczem. Zapobiegniesz dzięki temu przywieraniu ciasta do ścianek naczynia.

★ Dobrze nagrzej piekarnik
Musisz to zrobić koniecznie przed włożeniem ciasta do środka. Dzięki temu masa szybko się zetnie i zachowa nadany wcześniej przez Ciebie kształt. Biszkopt lubi temperaturę około 160 st.

★ Nigdy nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!
To najprostsza droga do zniszczenia całej pracy! Piekarnik możesz lekko uchylić dopiero na kilka minut przed wyjęciem ciasta aby sprawdzić czy już jest gotowe. Najłatwiej to zrobisz, wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli wchodzi on bez problemu a po wyjęciu nie jest oblepiony ciastem to znak, że twój biszkopt jest gotowy.

★ Rzuć upieczonym ciastem
To popularna metoda, dzięki której uzyskasz równy, nieopadający biszkopt. Należy upuścić go na ziemie, z wysokości około 60cm, tuż po wyjęciu z piekarnika, czyli jeszcze wtedy, kiedy znajduje się on w blaszce do pieczenia. Ta sztuczka ma na celu gwałtowne odprowadzenie nadmiaru pary wodnej zgromadzonej w cieście i niedopuszczenie do jej skraplania się wewnątrz biszkoptu. Po przeprowadzeniu tej procedury, włóż ciasto z powrotem do wyłączonego już piekarnika i pozostaw je tam aż całkowicie ostygnie.

ciemny biskopt

2. Podstawowy przepis na biszkopt

Składniki:
• 4 jaja
• 26 dag cukru
• 13 dag mąki pszennej
• 13 dag mąki ziemnaczanej
• 6 łyżek wody
• 1/2 paczki proszku do pieczenia
• utłuczona wanilia
• starta skórka z cytryny

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia;
2. Żółtka utrzyj z 20 dag cukru;
3. Pod koniec ucierania dodaj wodę wlewając ją do masy po łyżce;
4. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj do niej po łyżce cukier;
5. Pianę delikatnie przełóż do żółtek, wsyp mąkę, dodaj utłuczoną wanilię i startą skórkę z cytryny;
6. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz za pomocą drewnianej łyżki;
7. Ciasto wyłóż do przygotowanej wcześniej blachy, wsadź do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.

3. Jak upiec biszkopt cytrynowy?

Składniki:
• 5 jaj
• szklanka cukru
• szklanka mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka octu lub 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj do nich po łyżce cukru;
2. Do ubitych białek dodaj żółtka i całość delikatnie wymieszaj do połączenia się składników;
3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito i wsyp do ubitych białek;
4. Dodaj ocet lub sok z cytryny i całość delikatnie wymieszaj;
5. Przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.

ciasto cytynowe

4. Prosty biszkopt czekoladowy

Składniki:
• 3 jajka
• 6 łyżek mąki
• 3 płaskie łyżki kakao
• 3 łyżki mąki ziemnaczanej
• 9 łyżek cukru

Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z kakao;
2. Jajka w temperaturze pokojowej, ubij na sztywno z cukrem. Gotowa piana powinna być gęsta;
3. Do przygotowanej masy dodaj w dwóch turach, przesianą mąkę z kakao, wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki lub łyżki. Pamiętaj! Im krócej będziesz mieszać tym biszkopt będzie bardziej puszysty;
4. Gotowy biszkopt piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 160 stopni;
5. Po wyciągnięciu blachy zrzuć biszkopt na blat z wysokości około 0,5 metra;
6. Upieczone ciasto wyjmij z formy i odstaw na kratkę aby przestygło.

Podobne