Jak…? Jak suszyć grzyby i inne popularne pytania

Jak? Jak zrobić to czy tamto? Jak działa dana rzecz i jak można coś wykonać? Pytanie o to, jak coś zrobić, często pałęta się po naszej głowie doszukując się logicznej i spójnej odpowiedzi, która w pełni nas usatysfakcjonuje. W tym artykule zadajemy właśnie kilka pytań „jak” jednocześnie udzielają na nie odpowiedzi. A więc… jak?

Jak suszyć grzyby?

Po pierwsze warto pamiętać, że jeżeli chodzi o suszenie grzybów, nadają się do tego tylko te świeże i zdrowe! Absolutnie nie powinno się suszyć produktów nadgniłych i robaczywych. Gdy więc mamy przygotowane już grzyby, warto poznać sposoby na ich suszenie, a jest ich kilka.

Pierwszym i najstarszym sposobem jest nawlekanie plastrów grzybów na nitkę czy sznurek, a następnie wywieszenie ich na słońce, albo też rozłożenie ich na kratownicy czy innym ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Ta metoda wymaga jednak czasu, konieczna jest również duża ilość słońca, a z tym różnie przecież bywa.

Innym sposobem jest wykorzystanie nagrzanego wcześniej piekarnika. Oczyszczone grzyby (nie myte, bo myte grzyby dłużej schną), kroi się w plastry, a następnie układa na ruszcie piekarnika. Piekarnik powinien być włączony na funkcji termoobiegu, a najlepszą temperaturą jest 40 stopni. Suszyć należy przy lekko uchylonych drzwiczkach i co jakiś czas przewracać grzyby na ruszcie. Warto też pod ruszt podłożyć blachę, ponieważ w trakcie suszenia grzyby mogą spadać. Suszenie w ten sposób trwa kilka godzin.

Jeszcze jednym sposobem na suszenie grzybów będzie wykorzystanie specjalnej suszarki do żywności. Dzięki prostej obsłudze nie będzie to stanowić problemów, a dodatkowo oprócz grzybów można w niej suszyć także inne produkty (owoce, warzywa, mięsa).

Co warto wiedzieć o suszeniu grzybów w domu? Częstym błędem jest mycie grzybów przed suszeniem – nasiąkają one wodą, a sam proces suszenia trwa zdecydowanie dłużej. Grzyby należy wyczyścić na sucho. Małe grzyby można suszyć w całości, większe kapelusze mogą być całe albo pokrojone w plastry, trzony też mogą być suszone, ale są o wiele twardsze. Dobrze wysuszone grzyby są elastyczne, a łamią się dopiero po mocniejszym naciśnięciu.

Suszące się na sznurku grzyby

Jak sprawdzić czy numer jest zarejestrowany?

Nie jest nowością, że od jakiegoś czasu funkcjonuje przepis, w myśl którego wszystkie niezarejestrowane numery na kartę są blokowane. Zgodnie z wymogami prawnymi, rejestracje numerów są obowiązkowe. Jak sprawdzić czy nasz telefon i jego numer zostały zarejestrowane?

Sprawdzenie numeru telefonu i tego, czy jest on zarejestrowany jest niezwykle proste. Operatorzy sieci komórkowych udostępniają specjalne kody lub umożliwiają wysłania wiadomości SMS pod specjalny numer. Po chwili otrzymuje się informację zwrotną, dotyczącą tego, czy nasz numer jest zarejestrowany, czy też nie. Jak to wygląda w poszczególnych sieciach telefonii komórkowej?

      » W sieciach Orange oraz Nju Mobile należy wysłać z telefonu bezpłatny SMS o treści „numer” pod 80190.
      » W przypadku sieci Play, Mobile Vikings oraz Red Bull Mobile są dwie opcje: należy wpisać kod na klawiaturze – 111*49*1# lub wysłać bezpłatny SMS o treści „REJESTRACJA” na numer 111.
      » Jeżeli chodzi o Plus oraz Plush też są tu dwie możliwości: SMS o treści STATUS na numer 80104 albo zadzwonienie pod numer 601 102 601.
      » T-Mobile i Heyah udostępnia bezpłatny kod: *100# który należy wybrać na klawiaturze i wysłać, by otrzymać informację zwrotną.
      » Inaczej wygląda to w sieci Virgin, gdzie należy zalogować się na swoje konto na virginmobile.pl i wejść w zakładkę Rejestracja numerów w sekcji Zarządzania kontem.

Trzymany w ręce telefon Iphone

Jak mrozić grzyby?

Mrożenie grzybów to jedne z lepszych sposobów na ich przechowywanie zimą. Które grzyby można mrozić? Przede wszystkim trzeba je wyselekcjonować, a najlepiej nadają się tego te o zwartym miąższu, jak podgrzybki, kozaki, prawdziwki, maślaki, kurki, rydze czy kanie. Wszystkie grzyby należy oczyścić z pomocą nożyka oraz wilgotnej szmatki i poczekać aż przeschną. Większe grzyby należy pokroić na kawałki, mniejsze można mrozić w całości.

W przypadku kozaków, podgrzybków, maślaków oraz prawdziwków wystarczy włożyć je do plastikowych pojemników, zamknąć szczelnie i umieścić w zamrażalce. Przy kurkach i rydzach wcześniej trzeba jeszcze je przegotować (ok 5-10 minut), dla pozbycia się gorzkawego smaku. Potem trzeba poczekać aż się ostudzą i dopiero wtedy włożyć do pojemnika lub woreczka i dać do zamrażarki.

Warto wiedzieć, że można mrozić też grzyby, które zostały wcześniej ugotowane lub podsmażone. Z kolei grzyby, które już raz były mrożone, nie należy ponownie zamrażać. Warto też każdy pojemnik czy opakowanie zaznaczy etykietą z gatunkiem grzyba oraz datą mrożenia.

Grzyby na desce

Jak zrobić kwiatka na FB?

Pewnie wiele osób zauważyło, że jakiś czas temu na facebooku pojawiła się nowa reakcja na wpis w postaci fioletowego kwiatka. Co w ogóle oznaczał kwiatek? To był nowy pomysł FB z okazji Dnia Matki. Jest to nie tyle emotikon, co naklejka, która pojawiła jako opcja reakcji na wpis obok takich jak Lubię to!, Super, Ha ha, Wow, Przykro mi i Wrr. Początkowo opcja ta nie była dostępna we wszystkich krajach, ponieważ w Stanach Zjednoczonych jest to święto ruchome, obchodzone zawsze w drugą niedziele maja. W Polsce jest inaczej i niezmiennie ta data to 26 maja.

W późniejszym czasie facebook wziął pod uwagę fakt, ze w różnych krajach Dzień Matki jest obchodzony z różnymi datami i u nas także pojawiła się opcja z możliwością dania kwiatka, właśnie na Dzień Matki. Możliwość zrobienia kwiatka pojawia się więc jedynie w momencie tego święta, gdy sam facebook udostępni naklejkę dla swoich użytkowników.

Napis facebook z klocków od scrabble

Jak marynować grzyby?

Grzyby marynowane, szczególnie marynowane w zalewie octowej, to jeden z największych przysmaków kuchni polskiej i są wręcz idealnym dodatkiem do potraw mięsnych. Bez żadnego problemu można marynować różne gatunki grzybów, najlepiej jednak nadają się do tego świeże borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, podgrzybki, czy opieńki. W znaczniej mierze smak marynowanych grzybów zależy przede wszystkim od gatunku, a także od tego, jaką zalewę octową się wybierze.

Jak przygotować grzyby do marynowania? Przede wszystkim należy je wyselekcjonować, a następnie muszą być opłukane i oczyszczone. Kolejnym krokiem jest ich obgotowanie w wodzie z dodatkiem octu i soli, a także odrobiną soku z cytryny przez około 3 do 5 minut. Potrzebne będą oczywiście jeszcze słoiki, które wcześniej powinny być przeczyszczone i sparzone we wrzątku.

Jaka marynata do grzybów? Przepisów jest wiele, najczęściej wybiera się zalewę octową, która jest najłatwiejsza, ale można jeszcze marynować w zalewie z marchewką i cebulą.

Marynowane grzyby w słoikach

Jak wypełnić wniosek o 500 plus?

Świadczenie „Rodzina 500+” jest obecnie najpopularniejszym świadczeniem w Polsce. Każdy kto posiada dzieci, bądź w niektórych przypadkach co najmniej jedno dziecko może ubiegać się o dofinansowanie z ramienia Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Wnioski o świadczenie zawierają nawet kilkanaście stron i nie jest rzadkością, że przy ich wypełnianiu pojawia się masa błędów. Jak wypełnić te dokumenty poprawnie?

W pierwszej części wniosku należy podać wszystkie swoje dane: imię, nazwisko, PESEL, datę i miejsce urodzenia, obywatelstwo, stan cywilny, adres zamieszkania, miejscowość i tak dalej. Przy tym numer telefonu czy adres e-mail nie są obowiązkowe, ułatwia to jednak kontakt urzędników z petentami, także w przypadku ewentualnych poprawek względem pojawiających się błędów.

Następnie trzeba ustalić o jakie świadczenie wychowawcze się ubiega i w tym przypadku zaznacza się, czy rodzice ubiegają się o pieniądze także w na pierwsze dziecko. W tym wypadku należy dołączyć do wniosku dodatkowe dokumenty, które potwierdzają, że ma się do tego prawo. W przypadku, gdy chodzi tylko o drugie i kolejne dziecko, nie trzeba tego robić i wystarczy wypełnić tylko cztery rubryki z części I (nie licząc rubryki A) oraz część II.

Wypełnianie dokumentów

Jak nazywa się doba marsjańska?

Każdy z nas orientuje się w tym, jak wygląda doba. To 24 godziny określające czas w jakim Ziemia obraca się wokół własnej osi, tym samym nadając naszemu życiu określony tryb oraz uwzględniając pory dnia i nocy. Dotyczy to oczywiście tylko i wyłącznie nasze planety i wygląda zupełnie inaczej w innych częściach naszego układu, galaktyki czy też wszechświata. Każda planeta ma swoją własną dobę, czyli czas pomiędzy kolejnymi górowaniami słońca na ich horyzoncie.

Doba marsjańska to Sol i jest niewiele dłuższa od doby Ziemskiej, ponieważ wynosi ona dokładnie: 24 godziny 39 minut i 35 sekund. Samo pojęcia „Sol” pojawiło się w 1976 r. i zostało użyte w praktyce w czasie misji Viking Lander. Zmiany czasu na Marsie liczone są względem zegara 24-godzinnego (marsjańskiego) i reprezentowane przez 24-częściowy podział dnia planety razem z tradycyjnym podziałem godziny na 60 minut i 60 sekund.

Istnieją specjalne marsjańskie zegarki ręczne, które pokazują czas na Marsie. Zdarza się, że niektórzy kontrolerzy lotów takie noszą, by móc na bieżąco określić czas zarówno na Ziemi, jaki na Marsie.

Planeta Mars

Jak sprawdzić punkty karne?

Żeby sprawdzić swoje punkty karne, można tego dokonać na dwa sposoby. Pierwszy z nich zapytanie się o to w najbliższym komisariacie policji. Tak od ręki mogą nam powiedzieć ile punktów karnych mamy. Nie każdy jednak ma czas na to, by jeździć po komisariatach, dlatego też weszła w życie e-usługa „Sprawdź swoje punkty karne”. Chodzi to przede wszystkim o system CEPIK2.0, w którym można uzyskać aktualne dane ściągnięte z ewidencji kierowców.

Gdzie można sprawdzić swoje punkty karne w internecie? Ta usługa dostępna jest na stronie www.obywatel.gov.pl w sekcji „Kierowcy i pojazdy” i dziale „Sprawdź swoje punkty karne”. Tam kolei należy zalogować się przez profil zaufany. Dlaczego tak? Chodzi przede wszystkim o bezpieczeństwo i to, by nikt inny nie mógł się pod nas podszyć.

Jakie informacje można w ten sposób uzyskać? System wyświetla sumę punktów karnych, datę i miejsce wykroczenia, informację o pojeździe oraz dane kierowcy, w tym także liczbę tzw. „punktów tymczasowych”. Można więc wszystko sprawdzić dosłownie od ręki nie wychodząc nawet z domu.

Kierowca prowadzący samochód

Jak przyrządzić kanie?

Grzyby to przysmak niejednej osoby, a w naszej rodzimej kuchni pojawiają się one niezwykle często. Sama kania to bardzo smaczny grzyb, który jak w przypadku wielu innych gatunków można przyrządzić na wiele różnych sposobów, najczęściej poprzez smażenie. Jak usmażyć kanie? Jest to niezwykle proste!

Mówiąc krótko, kanie w większości przypadków przyrządza się zupełnie jak schabowe, czyli w panierce z jajka i bułki tartej i smaży się je na oleju, aż do momentu zarumienienia. Nazywa się to smażeniem kani a’la schabowy. Oczywiście wcześniej należy grzyby dokładnie oczyścić i umyć.

W przypadku kani smaży się jej kapelusz. Dodatkowo potrzebne będą jajka, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, masło i opcjonalnie mleko. Kanie można pomoczyć w mleku, żeby były bardziej miękkie, ale nie jest konieczne. Następnie należy je zbełtać w jajku z dodatkiem soli i pieprzu, przy czym z solą trzeba uważać, bo łatwo jest grzyby przesolić. Następnie należy obsypać kapelusz bułką tartą i mąką i położyć na patelni, wcześniej obsmarowanej masłem. Należy smażyć tak długo, aż kapelusz się zarumieni.

Grzyby kani

Jak długo gotować grzyby?

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby wcale nie jest bezzasadne. W zależności od tego, z jakimi grzybami mamy do czynienia ten czas może być różny. Inaczej wygląda to w przypadku świeżych grzybów, inaczej przy suszonych, marynowanych czy mrożonych. To samo dotyczy gatunków grzybów – jedne trzeba gotować dłużej, inne krócej. A więc jak długo gotować grzyby?

W przypadku grzybów świeżych lub mrożonych czas gotowania wynosi około 30 minut. Jak długo gotować grzyby suszone? Tutaj przed zagotowaniem należy je jeszcze namoczyć, by zmiękły i dopiero potem wrzucić je do wrzątku, a czas gotowania suszonych grzybów też wynosi około 30 minut, choć czasem podaje przedział czasowy 10-15 minut (od momentu wrzenia wody). Przy grzybach marynowanych czas gotowania wynosi około 10-15 minut.

Mimo wszystko warto wiedzieć, że tak naprawdę dokładny czas gotowania grzybów będzie zależał od ich rozmiarów. Jeżeli mamy grzyby pokrojone na mniejsze kawałki, wówczas czas obróbki termicznej będzie krótszy. Najlepiej też w trakcie gotowania na bieżąco sprawdzać miękkość grzybów.

Grzyby

Jak? Pytań jak widać jest wiele i na każde z nich da się odpowiedzieć. W dobie internetu nie jest to takie trudne, bo i dostęp do informacji mamy praktycznie nieograniczony. Chcemy się dowiedzieć jak coś działa, czy w jaki sposób coś przyrządzić? Nic prostszego! Wszystko podane jest jak na tacy, wystarczy tylko umieć z tego skorzystać.

Podobne