Czego używać zamiast pergaminu do pieczenia?

Coś, o czym wiele osób zdaje sobie sprawę na początku pieczenia, to fakt, że jest wiele, wiele różnych części, które są potrzebne do uzyskania idealnego rezultatu. Nie tylko będziesz chciał się upewnić, że masz wszystkie składniki potrzebne do realizacji twojego przepisu, ale będziesz też potrzebować blachy do pieczenia i „wykładziny”, którą na niej umieścisz.

Co z papierem woskowanym?

Papier pergaminowy jest najczęstszą rzeczą, której ludzie używają, aby ułatwić sobie usuwanie wypieku z blachy do pieczenia. Najczęściej wypieki nie przyklejają się do pergaminu, a pergamin nie przykleja się do blachy do pieczenia. Co jednak jeśli papieru zabraknie? Istnieje wiele różnych alternatyw do rozważenia w zależności od tego, do czego używasz pergaminu.

Wiele osób postrzega papier woskowany jako substytut papieru pergaminowego i do pewnego stopnia to prawda.

Ma bowiem wiele takich samych właściwości nieprzywierających, a także jest nieco tańszy. Może być wspaniałą alternatywą do wykładania blatów i miejsc, w których używa się brudzących składników, takich jak mąka. Jednak nigdy, przenigdy nie powinien być używany w sytuacji występowania zbyt wysokich temperatur. Brakuje mu odporności na ciepło, co oznacza, że gdy zacznie się nagrzewać, woskowa powłoka na papierze zacznie się topić. Może to spowodować woskowanie jedzenia lub pożar w piekarniku.

zestaw form do pieczenia

Zestaw form do pieczenia 3 szt. Źródło: prymusagd.pl

Tymczasowe alternatywy

Może nadejść czas, kiedy zdasz sobie sprawę, że zapomniałeś wziąć więcej pergaminu i musisz upiec wypieki o określonej godzinie. Rozważ użycie folii aluminiowej. Funkcjonuje całkiem dobrze z wykładaniem blach do pieczenia, garnków i patelni w taki sam sposób, jak robi to papier pergaminowy, co oznacza, że nie musisz się tak bardzo martwić o czyszczenie i szorowanie naczyń.

Używając folii aluminiowej, musisz mieć świadomość, że ponieważ aluminium jest metalem, który dobrze przewodzi ciepło (w przeciwieństwie do pergaminu), części wypieków stykające się z blachą zaczną szybciej się piec.

Długoterminowe alternatywy

Jeśli nie chcesz marnować folii, możesz porozglądać się za długoterminową alternatywą dla papieru pergaminowego. Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie silikonowa mata do pieczenia.

Należy pamiętać, że będzie ona znacznie droższa niż arkusz pergaminu; jednak pojedyncza mata do pieczenia może z łatwością przetrwać lata, jeśli jest odpowiednio pielęgnowana.

Jak sama nazwa wskazuje, silikonowa mata do pieczenia to mata wykonana z silikonu. Dzięki temu jest elastyczna i odporna na ciepło, a także zapewnia nieprzywierającą powierzchnię. Możesz użyć go jako podkładki, aby zapobiec bałaganowi na blacie, a także, aby mieć pewność, że wypieki nie przykleją się do blachy do pieczenia po włożeniu do piekarnika.

Podsumowanie

Jak widać, istnieje wiele alternatyw względem pergaminu do pieczenia, które z czasem nawet są w stanie stać się realną dla niego alternatywą. Dobrze jest się z nimi zapoznać, ponieważ mogą stanowić klucz do przygotowywania lepszej jakości wypieków!

Podobne

3 komentarze

  1. Madzia G.
    17 listopada 2021 at 09:24 Odpowiedz

    Ja zawsze stosuje silikonowe podkładki, ponieważ łatwiej jest mi wyciągać wypiek 🙂 . Plusem też jest to, że są do wielorazowego użytku i nie wyrzucam do śmiecia, jak w przypadku folii, czy papieru do pieczenia.

  2. Gaga
    6 grudnia 2021 at 14:23 Odpowiedz

    Nie wiedziałam, że są w ogóle jakieś alternatywy. U nas zawsze papier lub folia. Muszę w takim razie pomyśleć o takich bardziej eko rozwiązaniach. Pytanie, na ile to bezpieczne dla zdrowia?

    • Ginny
      22 grudnia 2021 at 11:51 Odpowiedz

      Skoro dopuszczone do kontaktu z żywnością i stosowania w piekarniku to bezpieczne. Teraz nie produkują byle czego, bo ludzie za dużo wiedzą i za szybko się sądzą.

dodaj komentarz