Kupujesz drogą kawę w supermarkecie lub w specjalistycznym sklepie, lecz masz wrażenie, że… nie jest zbyt smaczna lub w ulubionej kawiarni, z której pachnie jeszcze przed wejściem, jest znacznie lepsza? Wiemy dlaczego! Sprawdź, jaka jest różnica między świeżo paloną kawą a wersją sklepową.
Świeżo palona kawa – co warto wiedzieć?
Kawa świeżo palona to taka, której ziarna wypala się w profesjonalnych piecach bezpośrednio przed sprzedażą, na zamówienie — znajdziesz ją na przykład na javacoffee.pl. Jaka jest różnica między taką a dostępną w supermarkecie? Musisz wiedzieć, że kawa ziarnista zachowuje świeżość przez około trzy tygodnie, natomiast mielona zaledwie przez kilka godzin.
Zanim kawa trafi do sklepu, a z niego do koszyka klienta, który następnie zaparzy ją w domu, mija sporo czasu. Nigdy też nie wiesz, jak długo kawa leżała na półkach. Dlatego, nawet jeśli jest wypalana z wysokiej jakości ziaren (i kosztuje niemało), nie będzie tak smaczna, jak świeżo palona.
A gdzie taką kupić? W palarniach kawy, które przygotowują ją na bieżąco. Można ją dostać w sklepach stacjonarnych lub zamówić przez internet, wtedy masz pewność, że kawa jest wypalana przed wysyłką, a nie miesiąc, dwa czy pół roku temu. Ponadto palarnie najczęściej oferują wyłącznie kawę speciality, czyli najwyższej jakości, która uzyskała ponad 80 punktów w ocenie Q-Graderów, degustatorów oceniających smak arabiki.
Szybko przedstawimy jeszcze, jak przebiega proces palenia kawy. Wszystko zaczyna się od importu ziaren ręcznie zbieranych na plantacjach w Afryce czy w Azji. Surowe ziarna muszą trafić do specjalistycznego pieca bębnowego, gdzie poddawane są wysokiej temperaturze, do ok. 215 °C. Ziarenka są poddawane wirowaniu, czyli paleniu. Trwa to ok. 20 min, a ostateczny czas zależny jest od tego, jaki ma być stopień wypalenia ziaren.
Następnie kawa przenoszona jest na sito chłodzące, które obniża temperaturę w kontrolowanych warunkach. Na końcu ziarna są odgazowywane w przewiewnych silosach.
Jak przechowywać kawę?
Jak pisaliśmy wcześniej, świeżo palona kawa zachowuje swój aromat przez ok. 3 tygodnie. W tym czasie ważne jest, aby ją dobrze przechowywać. Najpierw, w palarni, pakowane jest do opakowań, które zapobiegają przedostawaniu się powietrza do środka. Po ich otwarciu również należy o to zadbać. Dlatego radzi się, aby przechowywać kawę w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub słoikach, w suchych, chłodnym oraz ciemnym miejscu. Nie powinno się wystawiać świeżo palonej kawy na działanie promieni słonecznych i choć wiemy, że pięknie prezentowałaby się w ozdobnym słoiku na blacie kuchennym, odradzamy takich praktyk.
A co zrobić, gdy chcesz zamówić więcej kawy i wiesz, że nie zużyjesz jej w tym czasie? Możesz ją przechowywać w zamrażalniku, wtedy też musi być szczelnie zamknięta.
Jak mielić kawę?
Cały czas piszemy o kawie ziarnistej, ponieważ ta najdłużej zachowuje aromat po wypaleniu. Jeśli, z braku młynka, decydujesz się na zakup mielonej, musisz liczyć się z tym, że jej zapach i smak nie będzie tak trwały. Dlatego nasza rada brzmi – zainwestuj w młynek ręczny lub elektryczny, najlepiej z możliwością regulacji stopnia zmielenia.
Najważniejsze w przypadku mielenia jest to, aby robić to bezpośrednio przed parzeniem kawy. Wtedy będziesz mieć pewność, że zachowasz jej intensywny aromat.