Tłuste plamy, przyklejający się do nich kurz, okruszki jedzenia, a także wysokie wymogi Sanepidu – to codzienność obiektów gastronomicznych, firm z branży HoReCa. A specjalne zadania wymagają zastosowania specjalnych środków. Tylko jakich?
- Czym się różni chemii dla gastronomii od chemii gospodarczej?
- Chemia dla gastronomii – właściwości, zastosowanie
- Przykłady środków czystości wykorzystywanych w gastronomii
Czym się różni chemia dla gastronomii od chemii gospodarczej?
Środki czystości można podzielić na dwa główne typy: chemię profesjonalną i gospodarczą. Różnią się między sobą rodzajem substancji czynnych oraz ich stężeniem, a co za tym idzie, wydajnością i skutecznością.
Chemia profesjonalna to szybkość i skuteczność działania. Jest silnie skoncentrowana, radzi sobie z najtrudniejszymi zadaniami. Jest też mocno wyspecjalizowana, dostępne są produkty przeznaczone do różnych powierzchni, typów zabrudzeń, a także dedykowane specyficznym wymaganiom. I tak w branży HoReCa (Hotel, Restaurant, Catering/Cafe) wykorzystuje się chemię dla gastronomii, która wyróżnia się działaniem dezynfekującym, antybakteryjnym. Ponadto profesjonalne środki czystości nie są ogólnodostępne, chemia dla gastronomii to oferta sklepu Silco, który specjalizuje się w tego typu produktach.
Chemia dla gastronomii – właściwości, zastosowanie
Chemia gospodarcza, środki czystości dostępne w marketach, drogeriach, cechują się niższą skutecznością i wydajnością. Choć z domowymi zabrudzeniami radzą sobie bardzo dobrze, w restauracjach, hotelach należy zachować wszystkie wymogi sanitarne. Jest to trudne zwłaszcza w lokalach gastronomicznych, gdzie tłuste oraz zaschnięte plamy są na porządku dziennym, a od czystości powierzchni roboczych zależy… bezpieczeństwo przygotowanego jedzenia.
Dlatego profesjonalna chemia dla gastronomii, oprócz tego, że jest skoncentrowana, zawiera wysokie stężenie substancji czynnych, dodatkowo wykazuje właściwości antybakteryjne, dezynfekujące. Co to oznacza? Uogólniając, „zabija” zarazki, mikroorganizmy szkodliwe dla organizmu, a także zapewnia ochronę przed nimi. Co istotne, nawet jeśli powierzchnie wydają się czyste, nie masz pewności, ze nie znajdują się na nich bakterie – dlatego ważne jest, aby środki czystości dla gastronomii posiadały działanie dezynfekujące.
Na opakowaniu takich produktów często można znaleźć też informację, jakie bakterie usuwają substancje czynne użyte do produkcji chemii. Mogą to być m.in. bakterie Salmonelli, E. Coli czy gronkowców.
Przykłady środków czystości wykorzystywanych w gastronomii
Na koniec podamy kilka przykładów środków czyszczących, które są często wykorzystywane w gastronomii. To specjalistyczne produkty, które nie mają zastosowania w domu, czy w innych zakładach.
Podstawowym produktem będzie oczywiście płyn do mycia naczyń, który dokładnie usuwa osady, resztki jedzenia, a także redukuje nawarstwianie się skrobi na mytych naczyniach. Może być przeznaczony do mycia ręcznego lub automatycznego (w zmywarkach).
Uniwersalnym środkiem jest płyn myjący do różnych powierzchni, który szybko i skutecznie usuwa tłuszcz oraz brud. Do pieców konieczne jest użycie profesjonalnej chemii, która jest nie tylko bezpieczna dla zdrowia, ale radzi sobie z najmocniejszymi zabrudzeniami.
Do czyszczenia stolików sprawdza się wygodny w użyciu płyn do szybkiej dezynfekcji. Może radzić sobie z drożdżami i bakteriami, takimi jak Salmonella, Listeria oraz EHEC. W gastronomii stosuje się też środki do czyszczenia grilli i kuchenek, odtłuszczające, antypleśniowe czy do polerowania stali nierdzewnej.