Produkcja mięs na większą skalę nie jest prostym zadaniem. Z jednej strony konsumenci domagają się wysokiej jakości wyrobów, a z drugiej Ty musisz zadbać o to, aby mięso, czy wędliny, miały atrakcyjny wygląd, stosunkowo długą datę ważności i by były w pełni bezpiecznie. Czy stosowanie dodatków do żywności oraz postawienie na jakość, naprawdę muszą się wykluczać?
→ Dlaczego stosuje się dodatki w wyrobach mięsnych?
→ Barwniki występujące w mięsie
→ Naturalne i syntetyczne barwniki do wędzonek
Dlaczego stosuje się dodatki w wyrobach mięsnych?
Społeczeństwo nabywa coraz większej świadomości konsumenckiej. Pojawia się wiele programów, które uczą ich, jak wykrywać oszustwa producentów. Dlatego obecnie klienci często w sklepach sprawdzają skład towaru jeszcze przed zakupem. Jednym z najbardziej kontrowersyjnych tematów są dodatki do żywności. Większość osób zdaję sobie sprawę z tego, że w wędlinach i innych wyrobach mięsnych, muszą znaleźć się różne substancje dodatkowe, gdyż w innym wypadku mięso szybko by się psuło i nie zachowałoby swojego smaku oraz wyglądu. Jednak nawet u tak świadomych osób, długa lista składników w ulubionej szynce wywołuje po prostu przerażenie. Jak temu zapobiec? Stosując wysokiej jakości, dopuszczone do stosowania dodatki do mięs. Barwniki do wędzonek muszą być sprawdzone (przykład: www.tonato.pl), aby poprawiły wygląd wyrobów i jednocześnie nie odstraszały potencjalnych klientów.
Barwniki występujące w mięsie
Jeśli prowadzisz zakład przetwórstwa mięsnego, na większą lub mniejszą skalę, to pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że w każdym mięsie naturalny występuję barwnik – mioglobina i to ona wpływa na jego odcień. Zawartość tego barwnika zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa, grupy mięśni oraz wieku zwierząt. Jakie to ma dla Ciebie znaczenie? Wbrew pozorom bardzo duże. W wyniku utraty tlenu z powierzchni mięsa, barwa mięsa zmienia się na zdecydowanie mniej atrakcyjną. Jest to proces całkowicie naturalny, który jednak sprawia, że Twoje wyroby mogą nie znaleźć tylu nabywców. Wtedy z pomocą przyjdą Ci właśnie barwniki do wędzonek.
Naturalne i syntetyczne barwniki do wędzonek
Na rynku wyróżnia się dwa rodzaje barwników: naturalne oraz syntetyczne. Co ważne – każdy barwnik, który zastosujesz, musi być dopuszczony do stosowania w żywności, co regulują odpowiednie przepisy. Więc zanim zdecydujesz się na stosowanie konkretnego barwnika, sprawdź czy został on uznany za w pełni bezpieczny dla zdrowia.
Obecnie, w mięsach oraz wędlinach, można stosować m. in. kurkuminę, koszelinę, karmel, karoteny, czerwień buraczaną, ekstrakt z papryki, karmel amoniakalno-siarczynowy, czerwień koszelinową lub annato. Wszystkie te barwniki zostały odpowiednio przebadane, określona jest również ich maksymalna zawartość w mięsie. Stosowane w niedużej ilości, poprawią barwę i co za tym idzie – wygląd oraz apetyczność Twoich wyrobów, a nie wpłyną na pogorszenie ich jakości.
Ważna będzie także ilość zastosowanego barwnika, która w każdym przypadku powinna być inna. Na końcowy efekt wpływa wiele czynników, np. zawartość tłuszczu lub zastosowany proces przetwarzania. Dlatego warto skorzystać ze swojej wiedzy oraz doświadczenia i za pomocą metody prób i błędów uzyskać odpowiedni efekt.
Jeśli zajmujesz się przetwórstwem mięsnym na większą skalę (Twoje produkty dostępne są w sklepach mięsnych, marketach), to zapewne zdajesz sobie sprawę z tego, że stosowanie niektórych dodatków jest koniecznie. Nie martw się – wiedzą też o tym klienci. Jeśli jednak nie chcesz stracić ich zaufania, musisz stosować wyłącznie wysokiej jakości barwniki.
Dorota
Z dwojga złego już chyba lepiej kupować wędliny z naturalnymi barwnikami. Tylko trzeba dokładnie sprawdzać skład produktów, które się kupuje. Wy to robicie? Ja czasami sporo czasu spędzam w sklepie, ale wolę mieć kontrolę nad tym co kupuję.