Niepozorne zielone warzywo, dla wielu dziwna odmiana kapusty od kilku lat stale zyskuje na popularności. Znany już w starożytności jarmuż przestał pełnić jedynie rolę ozdobną w dekoracji półmisków i od kilku lat coraz częściej gości na polskich stołach jako smaczny i zdrowy element potrawy. Jakie wartości odżywcze i właściwości posiada jarmuż i co możesz z niego przygotować?
Jarmuż – wartości odżywcze
Jeżeli nie wiesz jak wygląda jarmuż, wyobraź sobie skrzyżowanie kapusty z brokułem. Jarmuż to botaniczna odmiana kapusty warzywnej, której nie spotkasz w środowisku naturalnym, występuje jedynie w warunkach uprawnych. Liście jarmużu w kolorze zielonym lub odcieniach fioletu tworzą charakterystyczną rozetę, są pomarszczone i strzępiaste.
Jarmuż cechuje charakterystyczny, wyrazisty smak, z delikatną nutą goryczy, lecz oprócz walorów smakowych to cenne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i białka. To pozornie przeciętne warzywo zawiera witaminę A, K, C, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę. Jarmuż jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Z uwagi na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy jak sulforafan, luteina, zeaksantyna jarmuż wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, ma działanie antynowotworowe. Musisz jednak pamiętać, że warzywo należy gotować na parze, najwyżej 4 minuty, inaczej utraci właściwości, które chronią przed rakiem.
Jarmuż w codziennej diecie wspomaga procesy oczyszczania organizmu, wspiera też układ sercowo-naczyniowy. Zawarty w jarmużu potas udrażnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Spore dawki witaminy C w jarmużu wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają procesom miażdżycowym.
Jak przechowywać jarmuż?
Kupując jarmuż, wybieraj warzywo niewielkich rozmiarów, liście małych roślin mają delikatny i wyważony smak. Jarmuż to warzywo wymagające przechowywania w chłodnych warunkach, dlatego najlepiej trzymać go w foliowym woreczku w lodówce. W ten sposób zachowa świeżość do około 5 dni. Możesz też jarmuż zamrozić, do folii włóż wtedy całe, oderwane od łodyg liście.
Co przygotować z jarmużu?
Jarmuż jest idealnym dodatkiem do sałatek, rewelacyjnie komponuje się z innymi warzywami oraz sosem na bazie oliwy z oliwek i cytryny. To doskonała baza do orzeźwiających owocowo-warzywnych koktajli i smoothie, dobrze współgra z bananem, pomarańczą i imbirem. Z jarmużu, oleju rzepakowego i czosnku możesz przyrządzić smaczne pesto, które warto podawać z kaszami, makaronem lub na grzance.
Jarmuż to doskonały dodatek to wszystkich zup warzywnych, zapiekanek, może być też elementem farszu do pierogów. Oryginalną wersję kapusty możesz wykorzystać do wegetariańskich gołąbków, białą kapustę zastąp jarmużem, przygotuj farsz na bazie soczewicy i brązowego ryżu. Hitem mogą okazać się chipsy z jarmużu, które możesz upiec w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw.
Pasitoq
Uwielbiam jarmuż, szkoda, że już mało kto go hoduje na działce, a w sklepach nie da się odstać świeżego… Osobom, które eksperymentują w kuchni podpowiem, że jarmuż jest świetnym zamiennikiem rukwi, jeśli kiedyś natrafiliście na nią w przepisie kulinarnym. 😉 Polecam zamienić.